Booking and contact

teater@sagohuset.nu +46 46 12 21 41
Revingegatan 8 223 58 LUND
 

Bokning och kontakt

teater@sagohuset.nu 046-12 21 41
Revingegatan 8 223 59 LUNDTeater Sagohuset finns över hela världen. För nävarande arbetar vi i konstnärliga, sociala och pedagogiska projekt i Indien, Rwanda, Frankrike och på Kuba. Vi samarbetar och gör utbyten med andra teatrar, organisationer, föreningsliv, myndigheter och andra kulturinstitutioner. Lokalt, nationellt och runt om i världen. Skapande Skola-projekt genomförs över hela Skåne för alla åldrar.
Vill ni samarbete med oss? Tveka inte, kontakta oss med din idé till Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen eller på 046-122141. 

Här följer ett axplock av våra aktuella projekt:


FAIDRA

Under 2017 medverkar Teater Sagohuset tillsammans med 7 andra Eu-länder i projektet FAIDRA. Projektet handlar om personliga berättelser och vittnesmål från vanliga europeiska familjer som upplevt invandring under olika omständigheter och perioder av landets moderna historia. Dessa berättelser har blivit "råmaterial" för en prestation, i genren dokumentär teater. Separation och återförening av familjemedlemmar, nedsänkning i en främmande kultur och efterföljande anpassning eller avslag, kampen för att förena arbete och familjeliv i en obekant miljö eller i två olika länder, känslor och livets realiteter, framgång och misslyckande, kommer att föras in i fokus att sy ihop ett lapptäcke av berättelser, situationer, meddelanden och känslor, i en bakgrund som visar en del av den senaste tidens sociala och kulturhistoria européer som inte lärs ut i skolan eller skriftlig i den officiella historien dokument. Länk till websida

MYRITH - INDIEN
Sedan 2005 har Teater Sagohuset haft ett samarbete med den indiska gruppen Natana Kairali och 2012 beviljades stöd för projektet MTRITH. Syftet med projektet är att stärka och utveckla kultursamarbetet mellan Teater Sagohuset och Natana Kairali och andra partners i Sverige och Indien och att medverka till fattigdomsbekämpning och ett jämställt och hållbart samhälle och att skapa ömsesidig kompetens avseende skapande och konstnärligt arbete med barn och unga och framförallt personer med funktionsnedsättning.Projektet pågår under 2012-2013 och inleddes med ett besök av Natana Kairali i Lund i maj 2012, där de även visade sin föreställningen "Sita". Samarbetet inkluderar seminarier och workshops om arbete med dans och drama samt andra kulturverksamheter för främst barn och unga med funktionsnedsättning.
Den gästande kutiyattamgruppen tillhör Natana Kairali- ett teater och forskningscenter där man ägnar sig åt flera av de traditionella och klassiska teater- och danstraditioner som finns i Kerala. Artisterna är utbildade av den legendariska Kutiyattamskådespelaren Guru Ammannur Madhava Chakyar. Centret grundades 1975 av Gopal Venu som sedan starten varit dess konstnärliga ledare. Natana Kairali är också en mötesplats för såväl den traditionella som den samtida teatern. Scenkonstnärer från hela världen samlas där till workshops, seminarier och utbyter erfarenheter mellan sina respektive traditioner.

Läs gärna vår sammanfattning till redovisningsrapporten
här.

Länk till bilderFör mer information och anmälan, kontakta Teater Sagohuset på  Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen  eller på telefon 046- 12 21 41 


KIRSTEN - Om rätten att välja sitt eget liv

Projekt Kirsten ingår i ett flerårigt projekt där Teater Sagohuset på olika sätt och med olika målgrupper arbetar med frågor kring heder och frihet. Projektet är ett samarbete mellan Teater Sagohuset och riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadim) och föreningen Tänk om i Malmö. 

Idag upplever cirka 70000 ungdomar i ålder 16-25 år att de inte fritt kan välja vem de ska gifta sig med. Det visar Ungdomsstyrelsens kartläggning "Gift mot sin vilja". Många unga tror också att de skulle bestraffas av sina föräldrar om de visar sig vara homo- eller bisexuella. Detta är bara några exempel på hur ungdomar i dag erfar att de saknar rätten att själva bestämma över sina liv. 

Med projekt Kirsten vill Teater Sagohuset visa, lyfta fram och fördjupa olika frågor som berör individens rätt till egna livsval. I det offentliga samtalet sägs att invidiven är fri och okränkbar. Samtidigt visar samhället en oförmåga att försvara och skydda ungdomar som drabbas av förtryck och våld, när de vill göra egna livsval i konflikt med föräldras och släktingars traditon och kultur. 

Målgruppen är högstadie- och gymnasieelever samt personal.

Projektet består av: 
* Teaterföreställning Kirsten, som antigen spelas på turné i skolans lokaler eller på Teater Sagohuset i Lund. 
* Uppföljningsarbete för skolor

För mer information och anmälan, kontakta Teater Sagohuset på 
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen  eller på telefon 046- 12 21 41
För vårt pedagogiska paket, se
här.
Perfekt för Skapande Skola!
Med stöd av Kulturrådet, Region Skåne, Lunds kommun, PostkodLotteriet, Chelha stiftelse, Folkuniversitetet Lund


SAMARBETE MED VATTENHALLEN SCIENE CENTER LTH - PROJEKT CONNECT

Teater Sagohuset i samarbete med Vattenhallen, Lunds tekniska högskola, genomför just nu ett fördjupat planerings- och förarbete inför ett omfattande och nyskapande flerårigt scenkonst- och vetenskapsprojekt. Syftet med utvecklingsprojektet Connect är att med hjälp av scenkonstnärliga uttryck ge form åt barns och ungas drömmar och visioner om en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar samhällsutveckling.

Teater Sagohuset och Vattenhallen, Lunds Tekniska Högskola, vill med projektet Connect utveckla nya former för skapande och dynamisk samverkan mellan scenkonstnärer, forskare och pedagoger med fokus på de frågor som berör och engagerar barn och ungdomar.

I vårt första pilotprojekt kommer vår föreställning Märklin och Turbin att spelas på Vattenhallen för att sedan låta publiken delta i en uppfinnarworkshop med Vattenhallens pedagoger.

För mer information vänligen kontakta:
Leila Åkerlund, projektledare, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen  


FÖRSTUDIE BREAKING BARRIERS - RWANDA

Currently Teater Sagohuset, Ishyo Arts Centre, Rwanda Library Services and Tubiteho in Rwanda are working with the Breaking barriers – Building bridges project with support from the Swedish Institute. The project aims through capacity building and methods/tools development programs to raise awareness and promote the rights of children and youth with disabilities in Rwanda which include the rights of freedom of expression, access and participation in cultural activities.
http://www.sydsvenskan.se/lund/barn-i-rwanda-ska-fa-stod/


BERÄTTELSER BYGGER BROAR

Sagostund på andra språk än svenska
Under 2014 arrangerar Teater Sagohuset i samarbete med andra föreningar i Lund  sagostunder på andra språk än svenska, en söndag per månad, tillsammans med sagocafé och föreställning.
Vill du vara med och delta, och berätta på andra språk än svenska? Tveka inte, kontakta oss på Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen eller 046-12 21 41

Under 2014 kommer vi därför att anordna följande aktiviteter:
Sönd 2 mars kl 18:00: Berättarafton med berättarcafé, alla är välkomna att berätta!
Tors 6 mars kl 19:00: Berättarföreställning med Abbi Patrix från Frankrike, berättelser på franska och engelska
Tors 20 mars kl 19:00: Alla Berättares Dag, med Berättarcafé där alla är välkomna att berätta
Sönd 6 april kl 13:00: Sagostund på arabiska och andra språk, kl 14:00 samt Berättarafton kl 18:00
Sönd 4 maj kl 18:00: Sönd 18 maj kl 13:00 Festen i Hulabo, för barn från 2 år, därefter Sagostund på arabiska och andra språk, kl 13:45 samt Berättarafton kl 18:00 

Till sommaren arrangeras också en stor sagofest i parken, därefter kommer höstprogrammet.
Varmt välkomna att delta som åhörare, barn som vuxna, eller delta som berättare!BERÄTTELSER I BURLÖV

Kultur Skåne har beviljat stöd till Teater Sagohusets och Burlövs kommuns kulturprojekt för äldre i Burlövs kommun - Berättelser i Burlöv. Projektet genomförs 1 aug 2014 - 1 aug 2015. Burlövs brukare på ålderdomshemmen kommer i projektet att ges stimulerande och utvecklande kulturupplevelser för att stärka deras välbefinnande och hälsa. Vi utbildar personal vid äldreboende för fortsatt arbete med kultur och skapande för målgruppen och projektet leder till ökad samverkan mellan kulturområdet och äldreomsorgen i Burlövs kommun.


SAMARBETE MED SKISSERNAS MUSEUM - ETT SKAPANDE SKOLA PROJEKT

Teater Sagohuset och Skissernas Museum erbjuder ett Skapande SKola-paket utöver det vanliga. Läs mera här!

FÖRESTÄLLNINGAR GÄSTSPELAR VÄRLDEN

Teater Sagohusets föreställningar gästar ofta festivaler, teatrar och ambassader i andra länder. Föreställningen Max - Pjäsen om Bollen, Bilen och Lampan har gästat Norge, Danmark, Finland, Österrike, Frankrike, USA, Indien och på Kuba. Vargens Öga har spelats i Indien och Mera Max! har spelats i Danmark. 
 
 
MED STÖD FRÅN: KULTURRÅDET, REGION SKÅNE OCH LUNDS KOMMUN, FOLKUNIVERSITETET LUND
WITH SUPPORT FROM: KULTURRÅDET, REGION SKÅNE OCH LUNDS KOMMUN
site created and hosted by Intendit