Booking and contact

teater@sagohuset.nu +46 46 12 21 41
Revingegatan 8 223 58 LUND
 

Bokning och kontakt

teater@sagohuset.nu 046-12 21 41
Revingegatan 8 223 59 LUNDEric Hermelin

Från sken till verklighet


Teater Sagohuset och Pufendorfinstitutet bjuder in till föredrag om Lundaprofilen Eric Hermelin.

Under våren spelar Teater Sagohuset Fåglarnas konferens av Jean-Claude Carrières och Peter Brook. Texten grundar sig på diktverket "Mantiq-ut-tayir " av den persiske poeten Farid ud-Din Attar och skrevs under senare hälften av 1100-talet. Föreställningen har placerats i Lundamiljö och i nyskriven text av Jan Sigurd får publiken möta Erik Hermelin, som under sin 35 år långa vistelse på St Lars översatt ursprungsverket till svenska.

I föreställningen frigör Hermelin orden från pappret tillsammans med de andra intagna på St Lars och låter berättelsen flyga fritt mellan dikt och verklighet. Därigenom korsas den sufiska fabeln med Erik Hermelins liv och vi landar i en samtida berättelse om medmänsklighet och en kollektiv strävan efter att ge alla en plats i tillvaron.
 

Teater Sagohuset vill hedra Eric Hermelin, som genom sina översättningar bidrog till att det finns en unikt rik persisk sagoskatt på svenska.
 

Talar gör Jonas Ellerström, Bo Holmberg och Margareta Larson.
 

Margareta Larson: Teater Sagohusets konstnärliga ledare och regissör för Fåglarnas konferens inleder med en presentation av föreställningen på Sagohuset och sambandet mellan Fåglarnas konferens och Eric Hermelin.
Bo Holmberg: Professor i semitiska språk vid Språk- och litteraturcentrum talar om Eric Hermelins förhållande och dragning till sufismen, med utgångspunkt från Hermelins liv och den tid översättaren levde i, under rubriken "Eric Hermelin och sufismen".
Jonas Ellerström: Författare, översättare och bokförläggare talar om Eric Hermelins översättningar av de persiska klassikerna och den egna stil, som gör Hermelins översättningar till självständiga konstnärliga skapelser, under rubriken "Författaren Eric Hermelin".

Tid: 2017-05-09 16:00 till 18:00
Typ: Föredrag, Lunds universitets 350-årsjubileum
Plats: Pufendorfinstitutet, Biskopsgatan 3
Fritt inträde
VARMT VÄLKOMNA!

 
 
MED STÖD FRÅN: KULTURRÅDET, REGION SKÅNE OCH LUNDS KOMMUN, FOLKUNIVERSITETET LUND
WITH SUPPORT FROM: KULTURRÅDET, REGION SKÅNE OCH LUNDS KOMMUN
site created and hosted by Intendit