Booking and contact

teater@sagohuset.nu +46 46 12 21 41
Revingegatan 8 223 58 LUND
 

Bokning och kontakt

teater@sagohuset.nu 046-12 21 41
Revingegatan 8 223 59 LUNDFåglarnas konferensJean-Claude Carrière och Peter Brook, efter Farid ud-Din Attars persiska diktverk Mantiq-ut-tayir.
Premiär skärtorsdagen den 13 april

Inlåsta på St Lars i Lund sitter de vars liv saknar existensberättigande, människor utan en plats i världen utanför. Eric Hermelin har hamnat på anstalten efter år av rotlöst leverne, där alkoholen vunnit över förnuftet. På St Lars blir översättandet Hermelins väg till försoning med sig själv och de livsval han gjort. Bland persiska diktverk finner han ro i sufismens sökande efter sanning och upplysning, när han översätter Fåglarnas konferens. Diktverket, i form av en fabel, berättar om en resa världens fåglar gör för att finna sin konung. Tillsammans med de andra intagna på St Lars frigör Hermelin orden från pappret och låter berättelsen flyga fritt mellan dikt och verklighet. Var går gränsen mellan fågel och människa, mellan människa och Gud? Vilka är det som ger sig ut på livets långa resa? Och vad finner de?

 

Teater sagohuset väljer att placera Carrières och Brooks föreställning Fåglarnas konferens i lundamiljö och att låta publiken möta Eric Hermelin, som översatt ursprungsverket till svenska.
Därigenom korsas den sufiska fabeln med Eric Hermelins liv och vi landar i en samtida berättelse om medmänsklighet och en kollektiv strävan efter att ge alla en plats i tillvaron.
 

Biljetter: 
Lunds Biljettbyrå 046 131415
Kulturcentralen 040 103020

 Röst ur publiken 
"Jag tog mig till denna 3D-duk igår och fick bevittna en resa lika farofylld och eggande som Sagan om Ringen, med en twist av I Huvudet På John Malkovich. 
Hör fåglarna sjunga i skallen på Eric Hermelin när han översätter dikter från 1100-talet. Jag uppmanar er att skippa TV-soffan för en kväll och ta er tid att se ett ofiltrerat skådespel om introspektion."


Recensioner

"Fåglarnas konferens är en fin föreställning där så väl helhet som minsta detalj sitter helt rätt och som utan problem får oss i publiken att följa med i de snabba kasten mellan saga och verklighet. Det är också en teaterupplevelse på många olika plan – rent estetisk är den vacker och välgestaltad och innehållsmässigt nästan flödar den över av associationer till den livsvandring vi alla gör, valen mellan trygghet eller frihet som alltid uppstår." 

Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet
http://www.skd.se/2017/04/21/nar-poesin-oppnar-instangd-verklighet/


"I den nya versionen blir Hermelins medpatienter vid mentalsjukhuset Sankt Lars i Lund ett med verkets fågellika gestalter under arbetet med översättningen. I fåglarnas flykt gestaltas längtan bort från institutionslivet och den egna vanmakten, till en plats där fåglarnas konung härskar. I Torbjörn Lindbergs tolkning blir Hermelins vånda stark och kännbar, på samma vis som hans färgstarka rökrock står ut mot scenografen Marta Cicionesis i övrigt vita svepning. I mötet mellan institutionens inrutade krav och fantasins öppna landskap ges en vacker och berörande bild av Hermelins strategi för överlevnad." Boell Gerell, Sydsvenskan

http://www.sydsvenskan.se/2017-04-14/stark-strategi-for-overlevnad-i-faglarnas-konferens

 
TextJean-Claude Carrière och Peter Brook, efter diktverk av Farid ud-Din Attar
Översättning: Lasse Söderberg
Manus om Eric Hermelin Jan Sigurd
Regi Margareta Larson
Koreografi: Lotta Lagerström
Scenografi: Marta Cicionesi
Musik: Saif Shakir
Kostym: Anika Cano
Affisch: Christel Hansson
Ljusdesign: Mikael Wellershaus
Skådespelare: Jan Vesala
Elin Rusk
Ida Wallfelt
Ola Citron
Torbjörn Lindberg
Pietro La Loggia

BOKNINGSBAR
För kontakt: 046 - 12 21 41. Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

 
MED STÖD FRÅN: KULTURRÅDET, REGION SKÅNE OCH LUNDS KOMMUN, FOLKUNIVERSITETET LUND
WITH SUPPORT FROM: KULTURRÅDET, REGION SKÅNE OCH LUNDS KOMMUN
site created and hosted by Intendit